miercuri, 5 martie 2014

Creaționistul Ken Ham: Noe a luat și dinozauri în Arcă

Noe a luat cu el dinozauri pe arcă, susține creaționistul Ken Ham, președintele organizației Answer in Genesis și fondatorul Muzeului Creației. Opinia lui, ironizată de unele voci din presă, a fost contrazisă și de alți colegi teologi creaționiști.

„Evoluția a folosit dinozaurii mai mult decât orice, pentru a îndoctrina copiii să creadă ideile privind evoluția care a avut loc de-a lungul a milioane de ani. Evoluția pretinde că dinozaurii au evoluat pe parcursul a peste 200 de milioane de ani. Că niciun om nu a trăit în același timp cu ei... că un eveniment misterios a dus, în final, la dispariția dinozaurilor", spune Ham într-un videoclip de promovare a Muzeului Creației, intitulat „Ce s-a întâmplat cu adevărat cu dinozaurii" și postat luni pe YouTube.

„Biblia oferă o cu totul altă poveste. Dumnezeu ne spune că El a creat toate animalele de pe uscat în aceeași zi în care a creat omul, acum aproximativ 6.000 de ani și chiar că pe Arca lui Noe erau dinozauri, pentru că Dumnezeu i-a spus lui Noe să ia perechi din fiecare fel de animal de pe pământ. Vedeți, dinozaurii nu sunt nicidecum un mister, dacă acceptăm raportul biblic privind creația", a mai adăugat Ham.

Un editorial publicat de Slate anul trecut ironiza însă tocmai această încercare de „răscumpărare a dinozaurilor" din mâna „umaniștilor seculari" care au ținut dinozaurii ostateci timp de zeci de ani, notează Christian Post. „Creaționiștii, în viziunea lui Ham, ar trebui să folosească dinozaurii ca principală atracție pentru a convinge publicul să se îmbibe în poșirca religioasă pe care el și organizația lui o comercializează. Dinozaurii sunt un simbol improbabil pentru fundamentalismul religios", notează usturător editorialiștii Slate.

O reacție de care reprezentanții muzeului nu se arată surprinși: „răspunsul obișnuit este, ei bine, ca voi încercați să îi atrageți pe copii la muzeu ca să îi învățați lucruri în care noi nu credem. Ceea ce e, probabil, adevărat", susține Michael Zovath, vice-președintele muzeului. „Dar muzeele seculare și cele mai multe muzee de istorie naturală organizează câte o expoziție cu dinozauri încercând să îi învețe pe copii lucruri în care noi nu credem."


În acest punct, discuția s-ar relativiza și mai mult, dacă voci distincte nu ar adopta perspectiva creaționistă, dintr-un cu totul alt unghi. „Câteodată, în zelul lor de a se lupta cu 'dușmanul', creștinii se lasă atrași pe poziții care, în cele din urmă, dăunează cauzei lor," este de părere dr. Timothy Standish, cercetător în cadrul Geoscience Research Institute din SUA. „În realitate, noi, fiind în postura de credincioși convinși de raportul biblic privind creația, putem vedea datele cu o obiectivitate mai mare decât prietenii evoluționiști, pentru că noi nu avem devoie de 'verigi lipsă' pentru a ne alimenta credința că viața a fost creată. Interesul nostru privind natura izvorăște dintr-un interes privind darul pe care ni l-a oferit Creatorul nostru și ceea ce poate spune acest dar despre El. Creaționiștii nu au nevoie de natură pentru a le confirma o teorie despre originea vieții; natura este studiată ca o revelație a Creatorului pe care deja Îl cunoaștem. Atunci când acest unghi este abandonat, motivația noastră (a creștinilor, n.r.) devine reacționară, iar cei care au o perspectivă diferită asupra vieții și asupra locului nostru în ea ajung să stabilească agenda pentru discuție."

Dr. Raul Esperante, coleg cu Standish la Geoscience Research Institute, merge și mai departe afirmând că „Scriptura nu menționează existența dinozaurilor - cel puțin nu așa cum îi înțelegem noi - nici înainte, nici după Potop." Însă, adaugă el, „faptul că Biblia nu îi menționează nu este o dovadă că ei nu au existat niciodată. Ceea ce nu putem explica nu este ceva neapărat lipsit de existență, ci pur și simplu încă un subiect, printre multe altele, despre care Biblia nu spune nimic și care furnizează întrebări fascinante pe care le putem studia folosind informațiile fosile sau alte date. (...) Dinozaurii nu provoacă și nici nu compromit credința noastră în învățăturile Bibliei."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu