vineri, 7 martie 2014

Despre cunoatere


Daca putem cunoaste numai ce aflam prin simturi, atunci din prespectiva unor oameni multe lucruri nu exista. Oare culorile nu exista din cauza ca orbii nu le vad? Si muzica nu exista pentru ca surzii nu o aud? La prima vedere, aceste intrebari contin o eroare logica la concluzia care spera sa o traga. Desi surdul nu poate auzi muzica, alti oameni pot. Nu este este necesar ca toata lumea sa aibe vedere pentru ca culoarea sa fie acceptata ca un lucru ,,real". Bineinteles, a fost atacata si validitatea crediintei ca modalitatea de cunoastere decatre cei ce nu o au. Acestia argumenteaza ca credinta implica ceva ce nu poate fi verificat. Dar prin analogie, si orbul ar putea argumenta ca vederea implica ceva ce nu poate fi verificat. Lucrurile cunoscute prin vedere pot fi verificate doar prin vedere, daca cineva ar putea verifica culoarea prin gust, s-ar realiza o verificare reala. Insa cand cuiva ii lipseste o cale de a dobandi cunoasterea, nici o alta modalitate de cunoastere nu poate suplini respectiva experienta. Orbul s-ar putea baza pe marturia unei persoane de incredere si sa accepte existenta culorii, chiar daca el sau ea nu a avut niciodata experienta ei. Aceasta directie de argumente sugereaza ca este absolut legitim sa ne bazam pe autoritate cu o modalitate valida de cunoastere. Biblia poate fi o atfel de autoritate, ptr ca ea contine experientele mai multor oameni cu Dumnezeu de a lungul veacuri.
Orbul este totusi o exceptie de la norma ca oameni nu pot vedea. Exista insa multe forme de viata care nu poseda intrinesc capacitatea de a vedea. Inseamna oare ca aceasta ca lumina nu exista? Unele forme de viata nu au simtul gustului . Presupune aceasta ca aromele nu exista? Alte forme de viata nu au simtul auzului. Dovedeste aceasta ca ca nu exista sunet? Este oare posibil ca un domeniu al cunoasterii sa nu exista ca nimeni nu are capacitatea a-l percepe?
Credinta este o cale de cunoastere ce implica atat revelatia din partea lui Dumnezeu, cat si experienta in lumea fizica. In Biblie lumea fizica nu este rea pentru ca este fizica in loc sa fie spirituala, asa cum ar sustine Platon. Conform Bibliei, lumea fizica este cadrul in care oameni il experimenteaza pe Dumnezeu, iar Dumnezeu declara si mereu ca lumea fizica are valoare, si aceasta inca de la prima ei evaluare, cand a spus: Este buna! ( Gen. 1:4). Din perspectiva crestina, revelatia crestina a avut loc atunci cand El a luat trup si a devenit om: Isus Hristos. Asadar, lumea fizica asigura un mediu de comunicare a revelatiei. Folosind terminologia lui Aristotel, autorul cartii Evrei a declarat ca ,, credinta este substanta lucrururilor sperate, dovada lucrurilor nevazute" (Evrei 11:1). Credinta are legatura cu lumea eterna pe care o recunoaste.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu