luni, 17 februarie 2014

O inscripţie din perioada împăratului David

O inscripţie descoperită în anul 2008 de Garfinkel a fost descifrată în anul 2010 de Galil. Este datată cu C14 între 1050-970 î.e.n. Descifrarea inscripţiei din perioada Vechiului Testament a confirmat faptul că este cea mai veche inscripţie ebraică descoperită până în prezent. Inscripţia prezintă o serie de asemănări cu unele texte ale Vechiului Testament.

Profesorul Gherşon Galil, de la Departamentul de Studii Biblice al Universităţii din Haifa, a descifrat o veche inscripţie descoperită în Valea Elah. Inscripţia datează din secolul al X-lea î.Ch., respectiv din perioada împăratului David.
Inscripţia se află pe un ciob de ceramică şi, conform profesorului Galil, este redactată în limba ebraică veche. Faptul confirmă că scrierea ebraică a existat cel puţin din vremea împăratului David, în condiţiile în care un număr însemnat de istorici şi arheologi susţin că unele cărţi ale Vechiului Testament ar fi fost scrise mult mai târziu, notează sciencedaily.com.
„Inscripţia indică faptul că Împărăţia lui Israel exista deja în secolul al X-lea î.Ch. şi că, cel puţin o parte dintre textele biblice au fost scrise cu sute de ani înainte de datele prezentate în teoriile contemporane", a declarat Gherşon Galil.
Inscripţia a fost descoperită de profesorul Iosif Garfinkel, în urmă cu un an şi jumătate, la Chirbet Qeiafa, în apropiere de Valea Elah. Deşi s-a stabilit de la început că inscripţia datează din secolul al X-lea î.Ch., limba în care era redactată a fost, iniţial, necunoscută. Profesorul Galil a stabilit că textul include verbe specifice limbii ebraice şi că se referă la detalii specifice culturii ebraice, care nu fuseseră adoptate de culturile vecine.
„Acest text este o declaraţie socială cu privire la sclavi, văduve şi orfani. Foloseşte verbe specifice limbii ebraice, precum asah („făcut") şi avad („lucrat"), care erau folosite rar în alte limbi din regiune. Anumite cuvinte care apar în text, cum ar fialmanah („văduvă"), sunt specifice limbii ebraice şi sunt scrise diferit în alte limbi locale. (...) Inscripţia de faţă oferă elemente sociale similare celor găsite în profeţiile biblice şi foarte diferite de profeţiile scrise în alte culturi...", a precizat profesorul Galil.
Galil a subliniat că această inscripţie a fost descoperită într-un oraş de provincie din Iudeea. Dacă existau scribi în oraşele de periferie, crede el, este sigur că la Ierusalim şi în alte regiuni existau scribi mai mulţi şi mai bine pregătiţi. „Se poate susţine acum că este rezonabil să credem că în secolul al X-lea î.Ch., în timpul domniei împăratului David, existau în Israel scribi capabili să scrie texte literare şi istoriografii complexe precum cărţile Judecători şi Samuel", a spus Galil.
Inscripţia este asemănătoare în conţinut cu o serie de texte biblice (Isaia 1:17; Psalmul 72:3; Exodul 23:3) şi vorbeşte despre închinarea faţă de Dumnezeu, precum şi despre grija şi atenţia care ar trebui să fie acordate orfanilor, văduvelor, săracilor şi străinilor din ţară. (sursa: Semnele timpului)

Potrivit unui comunicat al universităţii, arheologul israelian Gershon Galil a reuşit să dovedească faptul că o inscripţie scrisă cu cerneală, descoperită pe un fragment de vas de lut datând din perioada regelui David, este cel mai vechi text ebraic cunoscut până în prezent.

Fragmentul, cu dimensiuni de 15 x 16,5 centimetri, a fost descoperit în urmă cu un an şi jumătate (2008) de un alt arheolog, Yosef Garfinkel, la situl Khirbet Qeyfa, în apropiere de Valea lui Elah, în zona Ierusalimului, unde, potrivit Bibliei, David s-a luptat cu Goliat.
Inscripţia se referă la tratamentul care trebuie aplicat persoanelor sărace, sclavilor, străinilor, văduvelor şi orfanilor, precizează comunicatul. Cuvintele utilizate sunt specific ebraice şi conceptele la care se referă sunt menţionate şi în Biblie.
La momentul descoperirii inscripţiei, experţii au declarat că aceasta a fost scrisă în urmă cu 3.000 de ani, cu 1.000 de ani înainte de celebrele pergamente de la Marea Moartă. Textul este scris, de fapt, în alfabetul proto-canaanit, un precursor al alfabetului ebraic. (sursa: Mediafax.ro)

Pentru detalii: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135432

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu