duminică, 23 februarie 2014

Probleme majore pentru evolutia Darwinista


Evolutia darwinista este incercarea de a explica originea si dezvoltarea vietii prin mijloace materialiste. Ea sugereaza ca tot ce tine de viata, de la functia ADN-ului pana la structura celui mai mare dinozaur, este rezultatul al naturii materiei si al legilor naturii. Evolutia darwinista neaga existenta unui scop in dezvoltarea vietii. Dar materialismul si lipsa de scop a evolutiei darwiniste se confrunta cu cel putin trei probleme: Informatia, complexitatea ireductibila si principile antropice. Trebuie retinut faptul ca chiar daca aceste trei probleme inlatura baza maza materialista pentru evolutia darwinista, ele nu elimina posibilitatea , a modificarii, in organismele vii. Insa inseamna ca oamenii de stiinta trebuie sa ia in considerare posibilitatea de a revizui teoria evolutiei pentru a include Planul Inteligent.

INFORMATIA

ADN-ul (acidul dezoxiribonucleic) este o molecula elicoidala dubla ce se gaseste in nucleele celulelor. El contine, intr-o forma codata, schema principala a unui organism. Codul acesta este scris cu ajutorul unui alfabet compus din patru litere, numite baze. Bazele sunt reflectia inversa a coloanei elicoidale duble. Aceste patru baze, impreuna cu litera ce le desemneaza, sunt adenina (A), Citozina (C), guanina (G) si timina (T). ADN-ul contine insstructiunile necesare pentru sinteza proteinelor. Proteinele, alcatuite din aminoacizi, formeaza muschii, enzime, hormoni, anticorpii si elemente structurale in organism. O gena este o portiune specifica din moleculade ADN care constitue codurile pentru o proteina particulara. Combinatiile formate din trei baze, numite cadoni, descriu un singur aminoacid. Un segment de ADN ar putea arata in felul urmator: CGTTACCCTCAG .... ATTCAC. In acest exemplu trieta TAC este codonul pentru un semnal de initiere a unui lant, in timp ce tripleta ATT este cordonul pentru un semnal de terminare a lantului. Tripleta CCT este cordonul pentru aminoacidul valina, care este primul aminoacid din componenta insuluinei proteice alcatuita la randul ei din 51 unitati de aminoacizi. Codul trebuie sa apara in ordinea corecta pentru cei 51 aminoacizi sa fie ansamblati in secventa corecta; in caz contrata se va sintetiza altceva decat insulina. Iar in insulina este o proteina mica; o proteina mare, cu ar fi hemoglobina, contine 574 aminoacizi. Care este sursa acestei informatii? Ce face o tripleta numita codon sa constituie un semnal de pornire sau un semnam de terminare? Cum sunt aranjati codonii in ordinea corecta pentru a alcatui o anumita proteina? Care a fost sursa informatiei? Mai intai de toate a existat o inteligenta(autorul), care avea informatia stocata in creierul lui. Aceasta informatie a fost transferata pe un bloc-notes galben, iar de pe bloc-notes ul galben in cipul unui computer. Astfel informatia, este indepedenta de mijlocul de transmitere. Schimbarea mijlocului de transmitere nu schimba si valoarea informatiei. Evolutia darwinista nu a raspuns cu succes la intrebarea ,, Cum se poate naste informatia numai din materie si legi fizice?"

COMPLEXITATEA IREDUCTIBILA

Charles Darwin a afirmat: ,,Daca se poate dovedi ca a exista vreodata un organ complex care sa nu fi fost format in urma numeroaselor modificari succesive si abia perceptibile, teoria mea va prabusi cu totul". Micheal Behe prezinta in cartea lui, Darwin's Black Box, structuri biochimice care le considera prea complexe pentru a functiona fara cooperarea tuturor partilor componente. Behe a sugerat ca biochimia implicata in functia vederii, in coagularea sangelui si in transportul celular reprezinta sisteme prea complexe pentru a se dezvolta rand pe rand. Intocmai cum o cursa de soareci poate functiona numai atunci cand sunt prezente toate partile ei compnente. Behe sugereaza ca aceste sisteme biochimice pot functiona numai unitar. Daca are dreptate, atunci cum au putut aparea acele sisteme ireductibil de complexe doar din materie si legi fizice? Behe afirma ca pentru a explica aceste sisteme complexe si ireductibile trebuie sa apelam la Planul Inteligent.
Un argument impotriva ,, complexitatii ireductibile" este paradoxul ca, daca nu putem explica ceva, asta nu inseamna ca lucrul respectiv nu are o explicatie fizica. Un om preindustrial care vede un Boeing 747 poate conchide ca nimeni nu ar fi in stare sa conceapa ceva atat de complex, dar cu toate acestea avionul este rezultatul a nouazeci de ani de proiectare progresiva. Natura a avut la dispozitie 3,5 miliarde de ani pentru a perfectiona organismele vii. Desigur, acest argument presupune ca in dezvoltarea peogresiva a Boeing-ului 747 a fost implicata o inteligenta(omenirea). Biochimistii incep sa sugereze solutii ,,rezonabile" pentru unele exemple ale lui Behe. Aceste sugestii constitue cel mai mare pericol pentru complexitatea ireductibila - anume tendinta ca ea sa devina o noua teorie gen ,, Dumnezeul golurilor". Sustinatorii complexitatii ireductibile trebuie sa-si formuleze teoria in asa fel incat intregul proces sa nu fie subminat de o explicatie biochimica pentru unul sau mai multe exemple.

PRINCIPIILE ANTROPICE

Pana acum au fost indentificate cel putin douazeci si sase de coincidente antropice. Aceasta presupune ca universul a fost reglat pentru a permite aparitia vietii. Oamenilor de stiinta care propun o cauza naturala , lipsa de scop, pentru viata le revine obligatia de a gasi explicatie pentru aceasta ajustare fina a universului. De ce pare universul sa fie atat de fin acordat pentru aparitia vietii si a oamenilor?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu